היום, בשלג הירושלמי, התקשרו אלי מחדשות הערוץ הראשון כדי לראיין אותי על התפטרותו של פידל קסטרו, נשיא קובה. בערב, כשצפיתי בכתבה שהכין הכתב אלון ולן, ראיתי שמשלוש או ארבע הדקות שצולמו, נכנסו לכתבה כחמש שניות. אז בשביל מה יש בלוגים בעולם? הנה מה שאמרתי לו. חלק ממה שלא נכנס אולי יעניין אחדים מהקוראים כאן.
אמרתי שקסטרו מותיר קובה ענייה ובמשבר, אבל קובה שבה הושם דגש על חינוך ובריאות, חינם לכל אזרח. מצב שהיה בגדר אוטופיה ערב עלייתו של קסטרו לשלטון.
אמרתי שקסטרו שרד עשרה נשיאים אמריקניים, ומאות ניסיונות התנקשות מצד האמריקנים, שלוחיהם ובני-בריתם. מהבחינה הזאת, הוא עוזב מנצח. הוא בחר להתפטר במועד סמלי: בדיוק 49 שנה לאחר שהושבע לראשונה לתפקיד ראש הממשלה בקובה, ב-16 בפברואר 1959.
אמרתי שמחליפו, אחיו ראול, הוא שלב מעבר בלבד, ושאין לדעת מה יבוא לאחר מכן, שכן קסטרו עצמו ביקש לטשטש את תכניות העברת השלטון בשל רצונם של האמריקנים להתערב בתהליכים הפנימיים בקובה.
ואמרתי שקובה ענייה בשל כישלון כלכלי של המשטר, אבל גם בגלל המצור שארצות-הברית הטילה עליה לפני יותר מארבעים וחמש שנה ושלא הוסר מאז ועד היום.
והוספתי – ואת זה אמרתי בכוונה מיוחדת – שזו בושה וחרפה שמדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם התומכת בעקביות בחידוש המצור והחרם על קובה. ובוודאי כשבממשלה הנוכחית יושב שר שעשה הון עתק מעסקים בקובה, בחסות המשטר.
השר, כך אמרו לי בטלוויזיה, סירב להתראיין לכתבה. מדובר בראש מפלגת הגימלאים, השר רפי איתן.
אבל היות שאנחנו חיים בעידן של בנליזציה הנותנת אפשרות לכל מיני שחיתויות להתקיים באין מפריע, הן הדברים שלי והן הקשרם הוצאו מהכתבה, ונותרו חמש שניות שבהן אמרתי שקסטרו הוא דמות גדולה.
אכן, דמות גדולה. אני לא מאחל לנו משטר כמו של קסטרו, חס ושלום. אבל מ"היכרותי" איתו כמי שתרגם את הספר "פידל קסטרו: אוטוביוגרפיה בשני קולות" (מאת פידל קסטרו ואיגנסיו רמונט), אני חושב שהוא לפחות מסמל עיסוק אמיתי בשאלות יסוד. בכלכלה, בחברה, במדיניות העולמית, במושג הריבונות של מדינה ועוד. בן-שיח רציני לוויכוח.
ואצלנו, מושלים הגמדים המושחתים, “העושים לביתם".
תגובות
והנה הידיעה על תמיכת ישראל הנאורה בחרם על קובה. מה לא עושים בשביל הדוד?
http://www.hagada.org.il/hagada/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2842
.
קובה אנטי ישראלית באופן עקבי ומסורתי – מדוע ישראל צריכה להתנגד לחרם כנגדה כשהיא בעצמה מעולם לא התנגדה ואף עודדה חרמות על ישראל?
גם אם זה היה רק "בשביל הדוד", זה היה מוצדק, כי בעולם האמיתי, מחוץ לגדה השמאלית, הדוד הוא חבר די חשוב ודי יחידי של מדינת ישראל. שקולים כאלו מנחים כל מדינה, נאורה או לא. כל זה, כאמור, בעולם האמיתי בלבד.
אני לא יודע אם איתן מושחת (אני לא מחבב אותו גם אם הוא ישר) אבל אין כל סכוי שהוא מושחת יותר או רצח יותר אנשים מפידל קסטרו.
אהלן יורם!
טוב לקרוא אותך גם מחוץ ל-"בת-גלים".
לפני כחודש הגעתי עם 3 חברים במפרשית מקי-ווסט, פלורידה, לקובה. ביליתי שלושה ימים בהוואנה. בטוח שיבוא עכשיו שינוי גדול. שוחחתי עם סטודנטים שבחופשיות דיברו על הכל, ואפילו הורשו להפגין. השינוי לא יבוא מיד, אבל הוא יתחיל כבר מעכשיו, ואני מאמין שכשאחיו של קסטרו יפרוש בקרוב, קובה תהפוך לאט לאט למדינה חופשית.
אבל מה שאני מקווה שלא ישנו שם זאת שיטת הבריאות שלהם. הייתי חייב טיפול רפואי וגיליתי בית חולים מודרני עם רופאים מצויינים, ו
MEDICAL SYSTEM
שכל מדינה יכולה לקנא בו!
שהכתבה בטלוויזיה לא התמקדה בסיגארים
או באיך קובה השפיעה על האופנה העולמית, ובמיוחד על דגמי רשת פוקס (אה…קאסטרו).
ובכלל – כל הכבוד לכתב שידע להגות את שם המדינה ולא קרא לה
Kubbe
על שם פריט המזון.
אנחנו מתקדמים, יורם, אל תתלונן
היכולת של אזרחי קובה לקיים מדינה דמוקרטית ושלטון שיעשה למען האזרחים,ספק אם אחרי 49 שנות קסטרו יעלה הדבר בידם,ימים יגידו…באשר לצעדיה של מדינת ישראל בקובה, על זה נאמר כבר בשיר ההוא "ישנם צרות גדולות יותר" מעניין היה ל"שמוע" את צ'ה גווארה על… קובה שאחרי מהפיכת קסטרו
כול מילה בסלע.
אכן כאן גמדים. אכן משטר מרתק שהכניס לכיסו הקטן, עם כול הביקורת עליה מצד שטרים דמוקרטים,הפסאודודמוקרטים ושל "אנשים נאורים". על הפטפטנים והשותקים בפקודה שאצלינו הרבה כבר לא כדאי לומר. יורם, יישר כוח, כמו תמיד אהבתי והערצתי לך, אתה הרי יודע זאת…..
צריכים לציין שהשנים האחרונות בקובה הן שנים של פריחה כלכלית. כך, לדוגמה, בשנה שעברה צמחה קובה 12%!
http://www.granma.cu/ingles/2007/enero07/lun8/1asamblea.html
בעוד ארה"ב צמחה רק 2%
http://finfacts.ie/irishfinancenews/article_1012425.shtml
ומודה שאני לא אובייקטיבית כי יש לי חיבה עמוקה לקסטרו
ורק רציתי להזכיר שאכן מרשימה מאוד עמידתו של קסטרו כל השנים אל מול כל נסיונות ההתנקשות שנעשו בו והעובדה ששרד 16 נשיאים אמריקאים ששמו להם למטרה לחסל אותו
אבל הוא לא היחיד בהצלחה הזו.
גם פרנקו לצערנו חי הרבה יותר מדי שנים כדיקטטור שאימלל ורצח מיליון מבני עמו ומת בסוף בשיבה טובה.
ככה גם בן דמותו הצ'יליאני פינושה שהצליח לחמוק מכל נסיון להביא אותו למשפט.
בקיצור אין כל כך צדק היסטורי.
קסטרו היה דיקטטור שכלא מתנגדי משטר ודכא חרויות אישיות ופוליטיות.
מעניין אם גם על מוגאבה תכתוב, כשהוא יפרוש יום אחד, כמה נהדר הוא היה רק כי האמריקאים היו נגדו.
יורם, אני מכבד ומבין את מה שאתה אומר אבל המגיבים כאן פשוט ליצנים.
מוזר שאנשים שקוראים לעצמם נאורים והומנים ממהרים לסנגר על פושעים כמו קסטרו. אותם אנשים שמכנים כל מי שימינה מביילין פאשיסט, ומתוך אותם טמטום וצרות אופקים.
לגבי הצמיחה המופלאה של קובה – מה יש לדבר, מנחם לס יספר לכם על המרינות של פלורידה שמוצפות אמריקאים שמוכנים לעלות על כל רפסודה דולפת ובלבד שיוכלו להפליג לאי הקסום, לקחת חלק בשגשוג.
יש עובדה מאד פשוטה שהטפשים במסווה אינטלקטואלים ומעריצי הדקטטורים במסווה של אנשי שמאל משום מה תמיד מתעלמים ממנה: מאז ומתמיד ההגירה היא לתוך מדינות השוק החופשי. ארצות הברית מעולם לא נאלצה למנוע מאזרחיה להגר לגן העדן הסוציאליסטי. דוקא קובה ודומותיה משום מה נאלצו תמיד לסגור את חומותיהן לפני שאזרחיהן, שלא קוראים את רשימות, יברחו משם.
פגשתי פעם מהפכן לשעבר ממדינה בדרום אמריקה. אחרי תקופה בכלא וסבל קשה הצליח סוף סוף לצאת את גבולותיה. הוא היגר מיד – לארה"ב. עד היום הוא קומוניסט אדוק, אגב.